Två år tog det för Pia att bli frisk från fibromyalgin hon haft i 20 år

0
4387
”Det går inte på tre sekunder att bli av med värk man haft i över 20 år!” säger Pia Eklund, 61 år. Efter två års behandling är värken från fibromyalgin borta.

Efter två års behandling med klassisk homeopati har Pia Eklund, 61 år, inte längre någon värk i kroppen.
– Fibromyalgin och den hemska värken jag hade i över 20 års tid är borta. Har man varit sjuk så länge tar det tid att bli frisk.

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat

– Först går man omkring och undrar varför man har så ont. När man väl får diagnosen undrar man hur man ska få hjälp.
– Jag gick till läkaren och förklarade hur ont jag hade. På den tiden tror jag det var 17 punkter de klämde på för att kolla om det var fibromyalgi. Jag hade ont i 15 av punkterna. Det var solklart att jag hade fibromyalgi.
– Det enda jag fick var värktabletter som jag egentligen var emot. Men min fibro blev så pass mycket värre att jag var tvungen att börja.
– Jag fick ta starkare och starkare mediciner och skulle ta flera mediciner ihop. Det som hände var att jag blev omtöcknad och började tappa minnet. Jag mådde egentligen bara ännu sämre och insåg att så här kan jag inte fortsätta.
Pia Eklund slutade med värktabletter.
– Jag har nog inte ätit värkmedicin de senaste fem, sex åren. Jag insåg att biverkningarna inte var något att leka med. Tabletterna gjorde mig egentligen inte bättre. Jag var aldrig riktigt smärtfri utan det var mer som att jag blev avdomnad i skallen.

Kom till ett vägval

Efter en skilsmässa blev det ännu värre.
– Då mådde jag riktigt skit. Det kändes som att jag kom till ett vägval att antingen ge upp allt, eller leva med min värk. Ibland hade jag så ont att jag var tvungen att sitta med huvudet ner mellan knäna för att jag nästan svimmade av smärtan.
Det var ett stort vägval. I närmare 40 år hade Pia Eklund drivit sitt eget företag, utan att någonsin sjukskriva sig.
– Jag är egenföretagare och då kan man inte vara sjukskriven. Jag har alltid kört på. En period var jag på gränsen att bli utbränd, men inte så illa att jag inte kunde ta mig upp ur sängen och gå till jobbet.
Pia Eklund ser ett samband mellan sitt hårda arbete och värken i kroppen.
– Det är mitt jobb som har gjort mig sjuk. Jag har arbetat 80 timmar i veckan under långa perioder, till och med halvårsvis. Jag förstår ju att det är jobbet och stressen som spelar in. Å andra sidan har man inte så stora alternativ, det är inte bara att sälja företaget. Då måste man ha ett jobb att gå till.

Somnade sittandes

Värken smög sig på och förvärrades. Under åren med ansvar för både småbarn och företaget försämrades hälsan ytterligare.
– Det var riktigt, riktigt kämpiga år. Jag var oerhört trött. Så fort jag satte mig ner somnade jag och jag kunde sova i 13 timmar utan att bli utvilad. Jag kände ingen livsglädje. Ingenting.
Till slut kom jag till en punkt när det verkligen kändes att det här inte är ett värdigt liv.
Så en dag på arbetet pratade Pia Eklund med en kollega om olika sorters behandlingar.
– Då kom idén, som från ingenstans, att jag skulle gå till en homeopat. Jag kom ihåg att jag fått hjälp med nickelallergi precis när jag tog över rörelsen.
– ”Det är ju självklart att jag ska gå till Gunnar!”, sa jag till min kollega. Jag sa också att det här får bli det sista som jag gör.
Under åren med värk hade Pia Eklund nämligen prövat både det ena och det andra.
– Det som hade gett bäst resultat var att lägga om kosten till lchf-diet. Jag slapp sötsuget och kände mig mätt. Men värken påverkades inte.

Blir en ond cirkel

Pia Eklund kontaktade sin tidigare homeopat Gunnar Jansson och bokade tid.
– När vi sågs så brydde han sig inte så mycket om fibron. Han frågade mer om hur jag mådde invändigt och gav mig saker att tänka på.
– Jag var verkligen ledsen och mådde psykiskt dåligt. Det var som att jag inte kom ur depressionen efter skilsmässan.
– Men det har också med hela situationen att göra. Har man mycket värk blir man deprimerad och ledsen till slut. Det hänger ihop. Det blir ond cirkel, har man ont blir man deprimerad. Det finns inget som till slut är kul när man har en sådan fruktansvärd värk.
– Jag berättade verkligen allt för honom.

Långsamt bättre

Hon fick ett homeopatiskt läkemedel att ta och åkte hem.
– Jag blev sakta lite bättre. Men det gick väldigt långsamt. Ändå litade jag på Gunnar så mycket att jag fortsatte att åka på uppföljningarna. När man har fibromyalgi kan man ha perioder när man är bättre och perioder när man är väldigt dålig. Jag tordes inte hoppas på att det skulle hålla även om jag totalt sett kände att jag blev bättre. Jag hade heller inga stora återfall.
– När värken tynar bort i väldigt långsam takt tänker man inte på att man blivit bättre.
Att värken närapå försvunnit var inget Pia Eklund reflekterade över, innan det plötsligt blev stora problem på företaget.
– Då fick jag ont i hela kroppen direkt. Vid nästa besök hos Gunnar blev vi nog båda lika ledsna över att värken var tillbaka.
– Gunnar sa: ”Jamen vad tror du, du har haft värk i 20 år och förmodligen jobbat upp den under många år innan den bröt ut!”.

Fibron är borta

Pia Eklund håller helt med honom om att det behövs ett tidsperspektiv.
– Tänker man efter så är det precis vad sunt förnuft säger. Något man har haft i över 20 år kan inte gå över på tre sekunder. Bara för att människan idag vill att allt ska gå fort och därför tar genvägar betyder det inte att allt blir bra. Jag såg ju det under åren med värkmedicinerna.
– Idag kan jag verkligen säga att jag är fri från värk och att det var homeopatin som gjorde det. Nu är jag så bra att kroppen orkar börja läka sig själv. Samtidigt är det tryggt att ha Gunnar att kunna gå till för att följa tillfrisknandet.
– Jag har långt kvar innan jag får tillbaka all min energi, men jag är av med värken i kroppen som jag haft i 20 års tid. Fibron är borta.
Pia Eklund har också kunnat sluta ta blodtrycksmedicin och urindrivande.
– Blodtrycket kollas upp och är bra! Idag äter jag inga mediciner alls, och mår så mycket bättre än förut!

En månad per år som sjuk

Gunnar Jansson är klassisk homeopat i Norrköping med 40 års erfarenhet.
– Vid kroniska sjukdomar visar sig effekten av homeopatisk behandling oftast inom fem veckor, förklarar han.
– Det är därför jag alltid vill ha mina patienter på återbesök efter fem veckor. Det är också väldigt viktigt att patienter verkligen förstår att det tar tid att bota kroniska besvär. En tumregel är att man får räkna med en månad för varje år man har varit sjuk.
– Har man varit sjuk i 20 år kan det ta två år att bli helt bra.
– Tiden för behandling kan förstås variera. Mycket beror på den sociala situation patienten befinner sig i. Ju mer bekymmer man har kring sig, antingen på jobbet eller i relationer, ju längre tid tar det.
Gunnar Jansson har sett en ökning av antalet patienter som blir sjuka av sin arbetssituation.
– Mår man bra kan man säga ifrån, till exempel att man inte kan ta fler arbetsuppgifter eller mer ansvar. Men mår man dåligt tar man på sig mer och mer, tills man knäcks. Det verkar oftast vara kvinnor som kollapsar.
Gunnar Jansson dokumenterar många av sina patientfall på video.
– Det är dels för att jag ska kunna använda dem i min undervisning, dels för att kunna visa svart på vitt att våra homeopatiska läkemedel fungerar.

– Vid kroniska sjukdomar får man räkna med att det kan ta tid att bli frisk. Ett riktvärde är en månad per år man har varit sjuk, säger Gunnar Jansson, klassisk homeopat i Norrköping.

 

 

Vill du ha kontakt med Gunnar Jansson, klassisk homeopat:

www.nakh.net

info@nakh.net

 

 

 

 

Vill du ha kontakt med en klassisk homeopat nära dig?

Leta på https://klassiskahomeopater.se/hitta-din-homeopat/

 

OBS! Klassisk homeopati är en 200-årig välbeprövad medicinsk behandlingsmetod.
Precis som skolmedicinen kräver den, för att utföras rätt, en gedigen utbildning.

Våra klassiska homeopater har alla minst 600 timmars utbildning av kunniga lärare,
samt utbildning i basmedicin som motsvarar 60 poäng, dvs ungefär lika mycket som en sjuksköterska.

När du väljer homeopat: försäkra dig om att homeopaten är ordentligt utbildad i klassisk homeopati!

Vad är klassisk homeopati:

  • Den är alltid individuell.

  • Homeopaten ser till hela dig; dina fysiska, emotionella och mentala besvär vägs in.

  • Du får det homeopatiska läkemedel som stämmer med just dina besvär.

  • Du får ett enda homeopatiskt läkemedel åt gången.

  • Det homeopatiska läkemedel du får är noggrant prövat på friska personer.

  • Homeopaten ger dig den lägsta möjliga dos som behövs för att få igång läkeprocessen.