Med homeopati försvann Malins allvarliga PMS

0
3982
Malin_Vincent
För Malin Vincent, 44 år, var perioden från ägglossning till mens katastrofal. Efter homeopatisk behandling är hon idag helt fri från besvären.

 

 

En allvarlig PMS höll på att förstöra livet för Malin Vincent, 44 år. Klassisk homeopati blev räddningen. Redan efter de första läkemedelsdropparna fick hon en kraftig reaktion. Idag är hon helt fri från besvär. ”Numera vet inte ens min man var i menscykeln jag är.”

Av Margot Granvik, vetenskapsjournalist och klassisk homeopat

– ­Det började för tio år sedan, några år efter mitt andra barn. Först trodde jag att jag var på väg in i väggen, med två småbarn och yrkesarbete. Det tog ett tag innan jag insåg att det var PMS. Tidigare hade jag aldrig haft några problem under mina menscykler.
Malin Vincent gick till sin barnmorska.
– Jag fick rådet att skaffa p-piller för att styra mina hormoner så jag började pröva mig fram. Efter 5-6 olika typer av p-piller som inte fungerade satte jag in en hormonspiral. Men jag mådde fortfarande dåligt.

Begränsade hela tillvaron

– Det enda som hände var att allt eskalerade. Vissa månader var jag tvungen att gå hem från jobbet och sjukskriva mig. Jag ville bara ligga i sängen i ett stängt rum och inte prata med någon. Jag hade absolut inget tålamod med mina barn. Ibland var det riktigt illa. Jag var elak och dum med mina barn och jag tyckte att alla på jobbet var jättedumma.
– Det gick så långt att det verkligen började begränsa mitt liv. Jag blev allt mer nervös över hur det skulle bli nästa månad. Jag fick alltid tänka: ”Kan jag ta det här mötet? Kan jag jobba den dagen?”.
– Det gällde även för semestern: ”Hur kommer jag att må? Kommer jag att vara en glad mamma eller en mamma som går och lägger sig och kommer ut om två dagar?”.
– Jag var desperat. Jag kände jag kommer att förstöra hela min familj om inget händer.
Malin Vincent berättar att även om den deppiga delen var jobbigast så var omslaget till bättre humör också problematiskt.
– När jag väl fick min mens blev jag så glad och energifylld att det slog över åt andra hållet. Jag blev närapå manisk. Jag gick från att inte ha någon energi alls, till att ha för mycket. Det blev en ond cirkel.

Skrev ut antidepressiva

Till slut gick Malin Vincent till en läkare.
– Han sa att jag hade PMDS, alltså en allvarligare form av PMS med depression. Han skrev ut antidepressiva som man tar i två veckor mellan ägglossning och mens.
– Jag började ta tabletterna även om jag var lite rädd eftersom jag aldrig tidigare har ätit läkemedel.
– Det var som om någon lagt en ostkupa på mig. I stället för upp eller ner blev jag varken eller, som en rak linje. Jag var inte glad, jag var inte arg, jag var ingenting.
– Det kändes inte som rätt grej för mig, så jag slutade med de antidepressiva, och jag tog ut hormonspiralen.

Fick berätta om alla symtom

I oktober 2015 fick Malin tips av en kollega om att vända sig till homeopat Robert Stigborn i Helsingborg.
– Jag visste inte så mycket om homeopati, men var öppen för att pröva. Jag har alltid varit inspirerad av hälsokost och av att träna. Homeopati var däremot totalt okänt för mig. Möjligen hade jag hört någon nämna det i något sammanhang.
Malin bokade ett möte.
– Jag träffade Robert i två timmar då jag i detalj fick berätta om alla symtom jag hade i samband med mens.
– Det blev ett fint samtal. Det var också en typ av terapi, att jag faktiskt fick erkänna allt det jag har under en PMS-period.
– När vi var klara öppnade han sitt röda skafferi och blandade ihop något till mig som jag fick med mig hem, med instruktionen att: ”Ta tre droppar och känner du inget inom två timmar så ta tre droppar till!”.

Reagerade starkt

– Jag var ju lite novis och tänkte att vad är det egentligen jag ska känna. Men jag tog mina droppar, inget hände och jag tog några droppar till. Sedan var det som att jag gick rakt in i en ny PMS-period, trots att jag precis hade lämnat en sådan period.
– Då minns jag att jag tänkte: ”Nej! Det här är inte sant, nu mår jag dåligt igen, en vecka efter att jag har mått så dåligt! Vad är detta?!”.
– Nu efteråt när jag har läst på om homeopati så har jag förstått att det var en bra reaktion.
Reaktionen gick över efter några dagar. Vid nästa period var besvären mycket lindrigare och sedan dess har Malin Vincent inte haft några märkbara problem mellan ägglossning och mens.
– Idag vet inte ens min man var jag är i menscykeln!

Förändrade menscykeln

Vid varje uppföljning hos Robert Stigborn har de gått igenom alla symtomen och vad som hänt.
– Jag har verkligen känt att behandlingen har förändrat hela min menscykel. Idag känner jag knappt av någon PMS alls. Jag är otroligt tacksam över att behandlingen har hjälpt.
– Även om jag själv inte har någon djupare kunskap om homeopati förlitar mig på homeopatin idag och rekommenderar det till andra. Det finns de som säger att du bara har fått vatten i den där flaskan. Då säger jag: Det är ok om det bara var vatten. Men för mig har det gjort en betydlig skillnad. Något har ju hänt med min kropp.

Slipper vara rädd

Det bästa enligt Malin Vincent är att hon slipper gå omkring med en ständigt gnagande rädsla för hur nästa PMS-period ska bli.
– Nu har det snart gått ett halvår sedan jag blev bättre och jag märker att mitt självförtroende på jobbet blivit mycket bättre. Jag behöver inte längre vara konstant rädd för att ramla ner i något som jag inte kan styra över.
På jobbet var Malin Vincent öppen med att hon sökt behandling för sina allvarliga besvär.
– Jag valde att tala med min chef, vilket kanske inte är så vanligt. Han är dessutom man. Men jag kände att nu var jag tvungen att ta mina problem på allvar, och att de måste veta det på jobbet.
– Det tar väldigt mycket energi att gå på jobbet och inte låtsas om hur man mår. Ska man hela dan spela någon annan än den man är, faller man ihop när man kommer hem. Hela familjen blir lidande.
– Nu behöver jag inte längre gå runt och vara rädd hela tiden.
– En stor fördel med homeopatin är att den ser till helheten och hela bilden av en människa. Att man tänker steget längre.

Allt fler söker hjälp av homeopati

Robert_Stigborn
– Allt fler patienter söker hjälp av homeopati. De uppskattar att vi behandlar orsaken och inte enbart symtomen, säger Robert Stigborn i Helsingborg, som har 20 års erfarenhet som klassisk homeopat.

Robert Stigborn i Helsingborg har arbetat i över 20 år som klassisk homeopat.
– Många tror kanske att homeopati bara fungerar för vissa besvär. Men människor kommer faktiskt med alla problem man kan tänka sig. Det kan vara mentala och känslomässiga problem, lika väl som fysiska.
– Min erfarenhet är att besvär med hormonella störningar, PMS och sköldkörtel tycks öka. Fler och fler söker för dessa problem.
– Överhuvudtaget upplever jag att fler människor idag söker nya vägar för sina besvär. Att välja klassisk homeopati är något som ökar. Man kan fråga sig varför? Jag tror att många uppskattar vårt helhetstänk och hur vi försöker förstå orsaken till besvären istället för att behandla symtomen.
– Ett tecken på att vi kommer åt orsaken är att alla symtom, oavsett vilka, börjar läka ut. I förlängningen minskar det klienternas behov av behandling. Ofta kan de i samråd med sin läkare sluta med sina vanliga mediciner.

 

PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Det är en besvärligare form av PMS och kan göra det svårt för den drabbade att fungera i vardagen.

 

Vill du ha kontakt med Robert Stigborn, Helsingborg:

Sök Roberts Helhetspraktik på Facebook

Eller ring 0703-06 36 23

 

Vill du ha kontakt med Malin Vincent? Maila info@klassiskahomeopater.se så förmedlar vi.

 

Här hittar du din närmaste klassiska homeopat: https://klassiskahomeopater.se/hitta-din-homeopat/