Blev fri från andnöd och allergier

0
3979

Andningen blev radikalt bättre och allergier som besvärat honom sedan barnsben försvann. Christer Ljungh, 52 år, är mycket nöjd med resultatet av klassisk homeopatisk behandling.

– Jag blev av med allergin, berättar personalutvecklaren Christer Ljungh.

– Jag behövde hjälp med lungor och njurar. Jag hade svårt att andas och plågades ofta av njurstensanfall, berättar Christer Ljungh, 52 år.

Som etablerad personalutvecklare och certifierad coach behövde han ofta föreläsa och prata inför folk och då kunde andningsproblemen ställa till det för honom. När Christer Ljungh deltog i en studie på Sahlgrenska sjukhuset visade den att han hade för små lungor.

– De klarade bara 3,5 liter och det var för lite för min kropp, säger Christer Ljungh.

– Det var jobbigt att andas. Alveolerna, de små blåsorna i lungorna, fylldes med slem. En halvtimme efter att jag gått upp på morgnarna började jag hosta upp slem. Ibland behövde jag hosta halva dagen för att få upp allt.

– Dessutom hade jag allergier. Så jag hamnade ofta i besvärliga situationer i jobbet.

Beskedet från Sahlgrenska sjukhuset var att det inte fanns något att göra. Var man skapt på ett visst sätt så var det så.

Valde homeopatisk behandling

När Christer Ljug träffade sin vän Jeanette Andersson, som då studerade till klassisk homeopat, och hon berättade om den homeopatiska läkekonsten, valde han att låta henne behandla honom.

– Efter en jättenoggrann anamnes rekommenderade hon ett visst preparat som jag tog.

Behandlingen skedde i två etapper, under totalt ett halvår.

– Från början märkte jag ju att det hände en del saker. Ganska snabbt efter den första medicinen fick jag tillbaka kraften och det blev sedan som en utrensning. Plötsligt en dag noterade jag att jag inte alls var lika andfådd som tidigare.

I våras upptäckte Christer Ljungh ytterligare en förändring.

– Jag har varit allergisk i hela mitt liv. Mot hundar, hästar, gräs och pollen. När jag körde min dotter till stallet och gick in i stallet hade jag allergiska problem i två dagar.

– I våras när jag besökte en kompis som hade en hund reagerade jag inte alls på hunden. Så jag testade även att gå till stallet och för första gången kunde jag gosa med min dotters häst. Utan att det hände något.

För att verkligen följa upp om han behövde ytterligare behandling besökte han homeopaten Jeanette Andersson igen.

– Vi gjorde en uppföljning men jag behövde inte någon mer medicin.

Bättre syresättning

Christer Ljungh noterade fler effekter.

– Jag har som sagt haft gräspollen i hela mitt liv. När jag var liten fick jag ha salvor att smeta på ögonen på morgnarna för att överhuvudtaget kunna öppna dem. De var så igenklibbade. I våras fick jag ingen reaktion av gräspollen.

– Jag har också ofta haft njurstensanfall. Men nu har jag inte känt något av det heller sedan behandlingen.

Sina lungor lägger Christer Ljungh knappt märke till längre, eftersom han vare sig behöver hosta upp slem eller blir andfådd.

– Nej, lungorna tänker jag inte på numera eftersom det fungerar bra med andningen. I sommar har jag hoppat på klippor och gått mycket och det har fungerat utan några problem. Slemmet i lungorna är borta. Syresättningen har också blivit bättre och jag är inte lika trött längre.

Varför valde du att söka klassisk homeopatisk behandling?

– Jag tror att kroppen är uppbyggd av naturen. Att då stoppa in syntetiska preparat vore att som snickare säga: ”Nä, jag orkar inte såga av plankan, jag stoppar in en tegelsten i stället!”.

– Även om jag har en bakgrund i sjukvården har jag alltid känt mig mer dragen åt det naturliga.

Berör det egna ansvaret

Bemötandet från sin behandlande homeopat Jeanette Andersson stärkte honom.

– Hon gjorde en ordentlig anamnes. Även om mötet tog tid så skapade det samtidigt en trygghet hos mig. Hon visste verkligen vad hon behövde veta. Genom att fråga fick hon fram vad jag behövde, och jag fick en förståelse för mitt eget ansvar för min hälsa.

– Alla frågor gjorde att jag började fundera över hur jag själv på bästa sätt kan göra vissa förändringar i mitt liv.

Christer Ljungh berättar om en studie från institutionen för vårdvetenskap vid Karlstads universitet som gjordes på läkare-patient relationen inom den vanliga vården. Det visade sig att om läkare dubblerade tiden med patienten och gick upp från tio till tjugo minuters samtalstid med patienten, ökade det tiden innan patienten kom tillbaka med samma frågeställning med hela tre år.

Att det första mötet med en klassisk homeopat tar 1,5-2 timmar tror Christer Ljungh är bra.

– Samtalet med homeopaten och alla frågorna gör att man blir medvetandegjord. Även om jag i den homeopatiska behandlingen får ett preparat som hjälper min hälsa blir jag också medveten om vad jag kanske själv behöver ändra på.

 

Läs mer om Jeanette Andersson här